Καρκίνος προστάτη: Πρόληψη

Ο προληπτικός έλεγχος είναι χρήσιμος στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Στόχος κάθε προληπτικής εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση μιας πάθησης. Συγκεκριμένα η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται τη στιγμή που ο καρκίνος δεν δημιουργεί ακόμα συμπτώματα, όταν είναι μικρός και τοπικά εντοπισμένος. Τότε οι πιθανότητες για αποτελεσματική θεραπεία και ίαση είναι πολύ μεγάλες.

Προληπτικός έλεγχος προτείνεται σε όλους τους άνδρες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής εταιρείας (EAU).

Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου είναι απαραίτητη η ψηλάφηση του προστάτη καθώς και η διενέργεια μιας εξέτασης αίματος για προσδιορισμό του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) (η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ).

Ψηλάφηση του προστάτη (δακτυλική εξέταση)

Στα πλαίσια της προληπτικής εξέτασης είναι απαραίτητη η ψηλάφηση του προστάτη. Ο ιατρός θα ψηλαφήσει και τα έξω γεννητικά όργανα, θα εξετάσει τη βουβωνική χώρα άμφω, θα πάρει το ιστορικό του ασθενή και θα τον ρωτήσει για πιθανά συμπτώματα που μπορεί να έχει.

Κατά την ψηλάφηση ο γιατρός εξετάζει με το δάχτυλό του τον προστάτη μέσω του ορθού του ασθενή (δακτυλική εξέταση). Τα καρκινώματα του προστάτη εντοπίζονται συνήθως στο τμήμα του αδένα, το οποίο βρίσκεται προς τη μεριά του ορθού. Μια σκλήρυνση του προστάτη κατά την ψηλάφηση μπορεί να εγείρει την υποψία καρκινώματος. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η διαπίστωση κάθε καρκινώματος του προστάτη με αυτόν τον τρόπο. Ειδικά μικροί όγκοι πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτοί κατά την ψηλάφηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *