Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος του προστάτη αδένα του άντρα. Διαφέρει από άλλου είδους καρκινώματα λόγω της βραδείας ανάπτυξής του, που παρατηρείται τις περισσότερες φορές. Στην τρίτη ηλικία αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.

Οι γιατροί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι ασθενείς να συμμετέχουν τακτικά σε εξετάσεις που αφορούν την έγκαιρη διάγνωσή του (συνιστάται η έναρξη από το  40ο – 45ο έτος της ηλικίας). Στα πρώτα στάδια του καρκίνου του προστάτη δεν παρουσιάζονται συμπτώματα.

Η θεραπεία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα και είναι περιορισμένος στον προστάτη. Τότε είναι δυνατή η πλήρης ίαση με χειρουργική επέμβαση.

Σχεδόν όλοι οι άνδρες μπορούν να θεραπευτούν πλήρως, όταν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα και όταν αυτός είναι περιορισμένος εντός του προστάτη αδένα.

Σαφής διάκριση πρέπει να γίνει από την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, η οποία προκαλεί κυρίως προβλήματα στην ούρηση, και η οποία περιορίζεται πάντα στον προστάτη.

Ο προστάτης περικλείει την ουρήθρα σαν δαχτυλίδι κάτω από την ουροδόχο κύστη. Πίσω από τον προστάτη βρίσκεται το ορθό, από το οποίο μπορεί ο προστάτης να ψηλαφηθεί από τον ιατρό στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου.

Ο προστάτης ανήκει στα αναπαραγωγικά όργανα του άντρα. Σε αυτόν παράγεται ένα μέρος του σπέρματος, όπως και στις δύο σπερματοδόχες κύστεις, οι οποίες εφάπτονται στον προστάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *