Καρκίνος προστάτη: Διάγνωση

Επί υποψίας καρκινώματος προστάτη ο γιατρός αρχικά θα ψηλαφίσει τον προστάτη και θα προσδιορίσει την τιμή του PSA. Αν ενισχυθεί περαιτέρω η υποψία τότε μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια βιοψίας του προστάτη.

Όταν υπάρχει υποψία καρκινώματος του προστάτη, η διερεύνηση ξεκινάει αρχικά με την ψηλάφηση του προστάτη (δακτυλική εξέταση). Ο προσδιορισμός της τιμής του PSA, η οποία γίνεται με την εξέταση αίματος, θα πρέπει να γίνεται πριν την ψηλάφηση του προστάτη ή κάποιες μέρες αργότερα.

Αν υπάρχει υποψία καρκινώματος προστάτη, αυτό μπορεί τελικά να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί μόνο με δειγματοληψία από τον προστάτη αδένα (βιοψία προστάτη).

Σήμερα θα πρέπει να διενεργείται πριν από τη βιοψία του προστάτη μία ειδική μαγνητική τομογραφία (πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη – mpMRI). Με την συγκεκριμένη εξέταση είναι δυνατός ο εντοπισμός της ύποπτης περιοχής εντός του προστάτη, από όπου μπορεί να ληφθεί κατευθυνόμενα βιοψία (Fusion Biopsy).

Εάν επιβεβαιωθεί πράγματι ο καρκίνος του προστάτη, διενεργείται στη συνέχεια με περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις η σταδιοποίηση του καρκινώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *