Καρκίνος προστάτη: Συμπτώματα

Στον καρκίνο του προστάτη τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αργά.

Ο καρκίνος αναπτύσσεται και εξαπλώνεται αρχικά εντός του προστάτη. Επί συνεχιζόμενης ανάπτυξής του μπορεί να διασπάσει όμως την ινώδη κάψα, που περιβάλλει το όργανο, και να επεκταθεί στους παρακείμενους ιστούς. Μπορούν δηλαδή να επηρεαστούν οι σπερματοδόχες κύστεις, η ουροδόχος κύστη καθώς και το ορθό.

Όσο ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη μένει αδιάγνωστος, τόσο αυξάνει ενίοτε και η πιθανότητα τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν μέσω της λέμφου ή αιματογενώς και να δημιουργηθούν  μεταστάσεις. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να συμβεί στους λεμφαδένες της πυέλου, αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος. Η συχνότερη εντόπιση των μεταστάσεων είναι τα οστά (σπονδυλική στήλη, πλευρά και οστά της πυέλου). Μεταστάσεις μπορούν να εμφανιστούν ωστόσο και στο ήπαρ όπως και στους πνεύμονες.

Τυπικά συμπτώματα, που έγκαιρα μπορεί να υποδεικνύουν έναν κακοήθη όγκο του προστάτη δεν υπάρχουν. Η συχνά αργή ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη διαφέρει από άλλους κακοήθεις όγκους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διαταραχές της ούρησης από σύνθλιψη της ουρήθρας συνήθως να εμφανίζονται μόνο όταν ο όγκος είναι ήδη μεγάλος και πολλές φορές έχει εξαπλωθεί ήδη σε όλο τον οργανισμό. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνδρες να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο.

Συμπτώματα ενός, πολλές φορές, προχωρημένου καρκινώματος του προστάτη αποτελούν τα εξής:

  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Αιματουρία (αίμα στα ούρα) ή αιματοσπερμία (αίμα στο σπέρμα)
  • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση, πόνος σε ράχη, πύελο η ισχία
  • Στυτική δυσλειτουργία

Επί ύπαρξης των παραπάνω συμπτωμάτων συνιστάται η άμεση επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό ή στον ουρολόγο. Μόνο ο γιατρός μπορεί να κρίνει αν τα συμπτώματα αυτά αποτελούν αιτία για περαιτέρω διαγνωστική προσέγγιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *