Ταξινόμηση κακοήθων όγκων του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται κυρίως από κύτταρα του προστατικού αδένα και κατά συνέπεια συγκαταλέγεται στην ομάδα των αδενοκαρκινωμάτων. Η θεραπευτική προσέγγιση θα εξαρτηθεί κυρίως από την έκταση καθώς και από το βαθμό κακοήθειας του όγκου. Τις πληροφορίες αυτές  μπορεί να τις λάβει κανείς εκτός άλλων από τα αποτελέσματα της βιοψίας του προστάτη.

Η ταξινόμηση του όγκου γίνεται με δύο τρόπους

  1. Βαθμολογία Gleason:

Στον καρκίνο του προστάτη το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η κλίμακα κατά Gleason (κατά τον Αμερικανό Ιατρό Dr.Donald Gleason) που περιγράφει την κακοήθεια των όγκων. Εδώ τα κύτταρα τα οποία ανευρίσκονται στους ιστικούς κυλίνδρους κατά την βιοψία του προστάτη διαιρούνται σε ομάδες. Οι δύο τύποι κυττάρων που εμφανίζονται συχνότερα και αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες αξιολογούνται σύμφωνα με μία κλίμακα μεταξύ 1 (σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με υγιή κύτταρα) και 5 (έντονα διαφοροποιημένα συγκριτικά πολύ κακοήθη). Προς μέτρηση οι δύο τιμές δίνουν το αποτέλεσμα Gleason.

  1. Αξιολόγηση κατά TNM:

Το σύστημα αυτό λαμβάνει υπόψη με το γράμμα Τ το μέγεθος του όγκου και την τοπική επέκταση, με το γράμμα Ν τη συμμετοχή των λεμφαδένων και με το γράμμα Μ τις μεταστάσεις δηλαδή τις δευτερογενείς εντοπίσεις του όγκου. Η αριθμοί μετά από κάθε γράμμα δείχνουν ακριβέστατα το μέγεθος και την έκταση (Τ1-4) την απουσία ή την παρουσία των προσβεβλημένων λεμφαδένων (Ν0 ή Ν1) και την απουσία ή την παρουσία μεταστάσεων (Μ0 ή Μ1).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *